V lesích severně od Brna nyní můžete najít vyznačené trasy pro jízdu na koni. Tyto hipostezky vznikly po konzultaci s Klubem českých turistů. A jak tyto stezky poznáme? Hledejte čtverečky hned v několika barvách.

Lesy Mendelovy univerzity: nově otevřené stezky pro jezdce na koních. Přečtěte si jak je poznat na blogu horseboook.

Žlutý čtverec značí cestu do stájí I zdroj mendelu.cz

Vyjížďky do přírody jsou velkým relaxem a krásným zážitkem pro všechny koňáky. A ti v blízkosti lesů Mendelovy univerzity mohou nově využít 28 km stezek, které nechal vyznačit Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny, který dlouhodobě hospodaří v těchto lesích. Na projektu ŠLP Křtiny spolupracoval s projektantkou Hanou Trtílkovou z Atelier Fontes s.r.o., která každou z vybraných stezek prošla jak s hajnými, tak stájníky a následně sesbíraná data zpracovala do studie.

Vyznačení tras

Trasy jsou značeny čtverečky v různých barvách. Jezdci mohou tyto trasy využívat tak, aby nebyly nijak poškozeny, nebyla rušena zvěř ani myslivci při práci. V případě že zpozorují vývrácený či nakloněný strom či další překážky znemožňující pohyb na stezce, mají povinnost tyto skutečnosti hlásit.

„Naší snahou bylo zajistit minimum souběhů hipotras s trasami turistickými, tam kde to nebylo možné, je nezbytná obezřetnost a vzájemná ohleduplnost. Na vyznačených hipotrasách by jezdcům na koních měli dát pěší turisté přednost,“ doplnila koordinátorka akce Packová.

Červený čtverec - páteřní cesta, která prochází celým územím, na ty navazují okruhy různých délek

Zelený čtverec - možná trasa

Modrý čtverec - možná trasa

Žlutý čtverec - cesta ke stáji

Tyto značení umožňují koňákům několikahodinové vyjížďky, které stáje v blízkosti lesů ocenily.

Zdroje:

novinky.cz

mendelu.cz