Spousta z nás má ve stáji koňské důchodce. Někteří koně si užívají důchodu dříve a někteří později. To záleží na jejich využití, ale také zdatnosti a zdravotním stavu. Říká se, že se koně dožívají něco okolo 25–30 let. Jeden kůň tuto hranici překonal, a to dokonce dvojnásobně. Kdo byl nejstarší kůň světa, a jakého věku se dožil?

Věděli jste, že nejstarší kůň na světě se dožil 62 let? Přečtěte si o něm na blogu horseboook

Folk Portrait Of Old Billy. Sursa I Foto https://www.johncornallantiques.com

Nejstarším koně světa je podle Guinessovy knihy rekordů kůň jménem Old Billy, který se narodil roku 1760 ve Velké Británii u chovatele Edwarda Robinsona. Tento hnědák s bílou lysinou žil dlouhých 62 let a ve svém životě zastával práci tažného koně. Jeho život skončil na panství Williama Earlea 27. listopadu 1822.

Billyho lebka je nyní k vidění v Manchesterském muzeu a ve Warringtonském muzeu a galerii umění je jeho portrét s panošem Henrym Harrisonem.

A například nejstarším dostihovým plnokrevníkem byl hnědák Tango Duke, který se dožil 42 let.

Jak to mají koně se stárnutím? Podle všeho roční hříbě je na úrovni 6,5letého dítěte. Dospělým se stává zhruba ve 3 letech, ve 4 letech jeho vyspělost odpovídá 20letému člověku. Od 4 roku stárne každý rok o 2 roky v přepočtu na lidský věk.

To znamená, že Old Billy se dožil v přepočtu na lidský věk 136 let!

Váš tým horseboook

#horseboook #hrsbk