Stejně jako s radostí a precizností mnoho z nás pečuje o své koně, o jejich srst, kopyta a hřívu, měli bychom pečovat i o vybavení, které na koně používáme. Čisté vybavení je důležité pro pohodlí našich koní, ale může být prevencí před oděrkami nebo i infekcí. A jak na správnou údržbu?

Věděli jste, že udržování čistého jezdeckého vybavení je zásadní pro zdraví koně? Přečtěte si víc na blogu horseboook

Pravidelné čištění zajistí nejen delší životnost vybavení, ale také zdraví koně I Foto Lucie z horseboooku

Pravidelně a důsledně

Pravidelná kontrola a čištění je základem k udržení vybavení v dobrém stavu. Měli bychom tak činit po každém ježdění nebo alespoň jednou týdně. Pokud včas odhalíme poškození nebí znečištění, které lze odstranit, můžeme se tak vyhnout dalším komplikacím.

Co čistit?

Měli bychom kontrolovat sedlo, podbřišník, uzdečku i otěže o podsedlovce nemluvě.

Kdy čistit?

Před použitím vybavení je vhodné jej zkontrolovat, čistit bychom měli vždy po jeho používání. Můžeme se tak vyhnout případným problémům a diskomfortu koně. Je důležité být také důslední. Nezapomeňte na záhyby, kroužky, suché zipy, všechny detaily na vybavení si zaslouží stejnou péči.

Čím čistit?

Používejte vždy vhodné čistící prostředky přímo určené na konkrétní materiály či druh vybavení. Zajistíme si tak, že si materiál nepoškodíme, prodloužíme jejich životnost a zlepšíme jejich vzhled. Pro každý typ vybavení mohou být vhodné jiné prostředky, proto se nebojte zeptat na radu odborníka.

Po vyčištění nezapomeňte šetrně, ale dostatečně vybavení vysušit před dalším použitím. K dlouhověkosti vašeho jezdeckého vybavení může přispět také správné skladování v suchých a větraných prostorech, abyste zabránili možnému vzniků plísní.

Udržet vybavení čisté je klíčovým faktorem ovlivňujícím nejen vzhled vybavení, ale také zdraví a pohodu koně. A ačkoliv na to není vždy dostatek času nebo ani sil, rozhodně je to něco, co bychom měli dodržovat, pokud nám na našem koni skutečně záleží.

Váš tým horseboook